请输入您要查询的单词:

 

单词 வேள்வி
释义

வேள்வி

Tamil

Etymology

From வேள் (vēḷ, to offer, to marry, to desire). Cognate with Telugu వేళ్వి (vēḷvi), Malayalam വേള്വി (vēḷvi) and Kannada ಬೇಲುವೆ (bēluve).

Pronunciation

  • IPA(key): /ʋeːɭʋi/, [ʋeːɭʋɪ]

Noun

வேள்வி (vēḷvi) (plural வேள்விகள்)

  1. offering, sacrifice
    Synonyms: கொடை (koṭai), காணிக்கை (kāṇikkai), யாகம் (yākam), தியாகம் (tiyākam)
  2. altar, sacrificial fire
    Synonyms: பலிபீடம் (palipīṭam), வேள்வித்தீ (vēḷvittī)
  3. service, adornment, worship
    Synonyms: பணி (paṇi), சேவை (cēvai), பூசனை (pūcaṉai), வழிபாடு (vaḻipāṭu), அர்ச்சனை (arccaṉai)
  4. marriage
    Synonyms: திருமணம் (tirumaṇam), கல்யாணம் (kalyāṇam), விவாகம் (vivākam)
  5. spiritual discipline
  6. benevolence, gift
    Synonyms: பரிசு (paricu), அன்பளிப்பு (aṉpaḷippu), நன்கொடை (naṉkoṭai), செய்ந்நன்றி (ceynnaṉṟi), கேண்மை (kēṇmai), உபகாரம் (upakāram)

Declension

Declension of வேள்வி (vēḷvi) (i-stem, இ-throughout)
SingularPlural
Nominativeவேள்வி
vēḷvi
வேள்விகள்
vēḷvikaḷ
Vocativeவேள்வியே
vēḷviyē
வேள்விகளே
vēḷvikaḷē
Accusativeவேள்வியை
vēḷviyai
வேள்விகளை
vēḷvikaḷai
Dativeவேள்விக்கு
vēḷvikku
வேள்விகளுக்கு
vēḷvikaḷukku
Genitiveவேள்வியுடைய
vēḷviyuṭaiya
வேள்விகளுடைய
vēḷvikaḷuṭaiya
SingularPlural
Nominativeவேள்வி
vēḷvi
வேள்விகள்
vēḷvikaḷ
Vocativeவேள்வியே
vēḷviyē
வேள்விகளே
vēḷvikaḷē
Accusativeவேள்வியை
vēḷviyai
வேள்விகளை
vēḷvikaḷai
Dativeவேள்விக்கு
vēḷvikku
வேள்விகளுக்கு
vēḷvikaḷukku
Benefactiveவேள்விக்காக
vēḷvikkāka
வேள்விகளுக்காக
vēḷvikaḷukkāka
Genitive 1வேள்வியுடைய
vēḷviyuṭaiya
வேள்விகளுடைய
vēḷvikaḷuṭaiya
Genitive 2வேள்வியின்
vēḷviyiṉ
வேள்விகளின்
vēḷvikaḷiṉ
Locative 1வேள்வியில்
vēḷviyil
வேள்விகளில்
vēḷvikaḷil
Locative 2வேள்வியிடம்
vēḷviyiṭam
வேள்விகளிடம்
vēḷvikaḷiṭam
Sociative 1வேள்வியோடு
vēḷviyōṭu
வேள்விகளோடு
vēḷvikaḷōṭu
Sociative 2வேள்வியுடன்
vēḷviyuṭaṉ
வேள்விகளுடன்
vēḷvikaḷuṭaṉ
Instrumentalவேள்வியால்
vēḷviyāl
வேள்விகளால்
vēḷvikaḷāl
Ablativeவேள்வியிலிருந்து
vēḷviyiliruntu
வேள்விகளிலிருந்து
vēḷvikaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936), வேள்வி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
随便看

 

国际大辞典收录了7408809条英语、德语、日语等多语种在线翻译词条,基本涵盖了全部常用单词及词组的翻译及用法,是外语学习的有利工具。

 

Copyright © 2004-2023 idict.net All Rights Reserved
京ICP备2021023879号 更新时间:2024/8/8 22:46:43