请输入您要查询的单词:

 

单词 வெள்ளை
释义

வெள்ளை

Tamil

Etymology

Cognate with Kannada ಬಿಳಿ (biḷi), Malayalam വെള്ള (veḷḷa), Telugu వెలి (veli).

Noun

வெள்ளை (veḷḷai)

  1. white (colour)

Declension

ai-stem declension of வெள்ளை (veḷḷai) (singular only)
SingularPlural
Nominativeவெள்ளை
veḷḷai
-
Vocativeவெள்ளையே
veḷḷaiyē
-
Accusativeவெள்ளையை
veḷḷaiyai
-
Dativeவெள்ளைக்கு
veḷḷaikku
-
Genitiveவெள்ளையுடைய
veḷḷaiyuṭaiya
-
SingularPlural
Nominativeவெள்ளை
veḷḷai
-
Vocativeவெள்ளையே
veḷḷaiyē
-
Accusativeவெள்ளையை
veḷḷaiyai
-
Dativeவெள்ளைக்கு
veḷḷaikku
-
Benefactiveவெள்ளைக்காக
veḷḷaikkāka
-
Genitive 1வெள்ளையுடைய
veḷḷaiyuṭaiya
-
Genitive 2வெள்ளையின்
veḷḷaiyiṉ
-
Locative 1வெள்ளையில்
veḷḷaiyil
-
Locative 2வெள்ளையிடம்
veḷḷaiyiṭam
-
Sociative 1வெள்ளையோடு
veḷḷaiyōṭu
-
Sociative 2வெள்ளையுடன்
veḷḷaiyuṭaṉ
-
Instrumentalவெள்ளையால்
veḷḷaiyāl
-
Ablativeவெள்ளையிலிருந்து
veḷḷaiyiliruntu
-

See also

Colors in Tamil · நிறங்கள் (niṟaṅkaḷ), வண்ணங்கள் (vaṇṇaṅkaḷ) (layout · text)
     வெள்ளை (veḷḷai)     சாம்பல் (cāmpal)     கருப்பு (karuppu)
             சிவப்பு (civappu), சிகப்பு (cikappu); கருஞ்சிவப்பு (karuñcivappu)             செம்மஞ்சள் (cemmañcaḷ); பழுப்பு (paḻuppu)             மஞ்சை (mañcai), மஞ்சள் (mañcaḷ); வெண்மஞ்சை (veṇmañcai)
             இளமஞ்சை (iḷamañcai), இளம்பச்சை (iḷampaccai)             பச்சை (paccai)             பால்பச்சை (pālpaccai)
             வெளிர்நீலம் (veḷirnīlam); கருநீலபச்சை (karunīlapaccai)             வான்நீலம் (vāṉnīlam), இளநீலம் (iḷanīlam)             நீலம் (nīlam)
             ஊதா (ūtā); கருநீலம் (karunīlam)             மெஜந்தா (mejantā); செவ்வூதா (cevvūtā)             இளஞ்சிவப்பு (iḷañcivappu)

References

  • University of Madras (1924–1936), வெள்ளை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • Burrow, T.; Emeneau, M. B. (1984) A Dravidian etymological dictionary, 2nd edition, Oxford University Press, →ISBN.
随便看

 

国际大辞典收录了7408809条英语、德语、日语等多语种在线翻译词条,基本涵盖了全部常用单词及词组的翻译及用法,是外语学习的有利工具。

 

Copyright © 2004-2023 idict.net All Rights Reserved
京ICP备2021023879号 更新时间:2024/8/7 0:12:47