请输入您要查询的单词:

 

单词 படுகுழி
释义

படுகுழி

Tamil

Etymology

From படு (paṭu, deep, great) + குழி (kuḻi, pit, hole). Cognate with Malayalam പടുക്കുഴി (paṭukkuḻi).

Pronunciation

IPA(key): /paɖukuɻi/

  • (file)

Noun

படுகுழி (paṭukuḻi)

  1. (religion, mythology) abyss, unfathomable pit, hell
    Synonyms: அளறு (aḷaṟu), அழல் (aḻal), ஆரிருள் (āriruḷ), இருணிலம் (iruṇilam), எரிவட்டம் (erivaṭṭam), கொன் (koṉ), தீக்கடல் (tīkkaṭal), தீக்கதி (tīkkati), தீயகம் (tīyakam), நரகம் (narakam), பாதாளம் (pātāḷam), புழை (puḻai), வெம்மணல் (vemmaṇal)
  2. pitfall, trap

Declension

i-stem declension of படுகுழி (paṭukuḻi)
SingularPlural
Nominativeபடுகுழி
paṭukuḻi
படுகுழிகள்
paṭukuḻikaḷ
Vocativeபடுகுழியே
paṭukuḻiyē
படுகுழிகளே
paṭukuḻikaḷē
Accusativeபடுகுழியை
paṭukuḻiyai
படுகுழிகளை
paṭukuḻikaḷai
Dativeபடுகுழிக்கு
paṭukuḻikku
படுகுழிகளுக்கு
paṭukuḻikaḷukku
Genitiveபடுகுழியுடைய
paṭukuḻiyuṭaiya
படுகுழிகளுடைய
paṭukuḻikaḷuṭaiya
SingularPlural
Nominativeபடுகுழி
paṭukuḻi
படுகுழிகள்
paṭukuḻikaḷ
Vocativeபடுகுழியே
paṭukuḻiyē
படுகுழிகளே
paṭukuḻikaḷē
Accusativeபடுகுழியை
paṭukuḻiyai
படுகுழிகளை
paṭukuḻikaḷai
Dativeபடுகுழிக்கு
paṭukuḻikku
படுகுழிகளுக்கு
paṭukuḻikaḷukku
Benefactiveபடுகுழிக்காக
paṭukuḻikkāka
படுகுழிகளுக்காக
paṭukuḻikaḷukkāka
Genitive 1படுகுழியுடைய
paṭukuḻiyuṭaiya
படுகுழிகளுடைய
paṭukuḻikaḷuṭaiya
Genitive 2படுகுழியின்
paṭukuḻiyiṉ
படுகுழிகளின்
paṭukuḻikaḷiṉ
Locative 1படுகுழியில்
paṭukuḻiyil
படுகுழிகளில்
paṭukuḻikaḷil
Locative 2படுகுழியிடம்
paṭukuḻiyiṭam
படுகுழிகளிடம்
paṭukuḻikaḷiṭam
Sociative 1படுகுழியோடு
paṭukuḻiyōṭu
படுகுழிகளோடு
paṭukuḻikaḷōṭu
Sociative 2படுகுழியுடன்
paṭukuḻiyuṭaṉ
படுகுழிகளுடன்
paṭukuḻikaḷuṭaṉ
Instrumentalபடுகுழியால்
paṭukuḻiyāl
படுகுழிகளால்
paṭukuḻikaḷāl
Ablativeபடுகுழியிலிருந்து
paṭukuḻiyiliruntu
படுகுழிகளிலிருந்து
paṭukuḻikaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936), படுகுழி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • N. Kathiraiver Pillai (1928), படுகுழி”, in தமிழ் மொழி அகராதி [Tamil language dictionary] (in Tamil), Chennai: Pi. Ve. Namacivaya Mutaliyar
随便看

 

国际大辞典收录了7408809条英语、德语、日语等多语种在线翻译词条,基本涵盖了全部常用单词及词组的翻译及用法,是外语学习的有利工具。

 

Copyright © 2004-2023 idict.net All Rights Reserved
京ICP备2021023879号 更新时间:2024/7/12 2:01:05