请输入您要查询的单词:

 

单词 நூல்
释义

நூல்

See also: நில் and நிலா

Tamil

FWOTD – 13 April 2020

Etymology

From Old Tamil 𑀦𑀽𑀮𑁆 (nūl).

Pronunciation

  • IPA(key): /n̪uːl/
  • (file)

Noun

நூல் (nūl)

  1. yarn, thread, string
  2. book, treatise
  3. systematic doctrine, science

Declension

Declension of நூல் (nūl)
SingularPlural
Nominativeநூல்
nūl
நூல்கள்
nūlkaḷ
Vocativeநூலே
nūlē
நூல்களே
nūlkaḷē
Accusativeநூலை
nūlai
நூல்களை
nūlkaḷai
Dativeநூலுக்கு
nūlukku
நூல்களுக்கு
nūlkaḷukku
Genitiveநூலுடைய
nūluṭaiya
நூல்களுடைய
nūlkaḷuṭaiya
SingularPlural
Nominativeநூல்
nūl
நூல்கள்
nūlkaḷ
Vocativeநூலே
nūlē
நூல்களே
nūlkaḷē
Accusativeநூலை
nūlai
நூல்களை
nūlkaḷai
Dativeநூலுக்கு
nūlukku
நூல்களுக்கு
nūlkaḷukku
Benefactiveநூலுக்காக
nūlukkāka
நூல்களுக்காக
nūlkaḷukkāka
Genitive 1நூலுடைய
nūluṭaiya
நூல்களுடைய
nūlkaḷuṭaiya
Genitive 2நூலின்
nūliṉ
நூல்களின்
nūlkaḷiṉ
Locative 1நூலில்
nūlil
நூல்களில்
nūlkaḷil
Locative 2நூலிடம்
nūliṭam
நூல்களிடம்
nūlkaḷiṭam
Sociative 1நூலோடு
nūlōṭu
நூல்களோடு
nūlkaḷōṭu
Sociative 2நூலுடன்
nūluṭaṉ
நூல்களுடன்
nūlkaḷuṭaṉ
Instrumentalநூலால்
nūlāl
நூல்களால்
nūlkaḷāl
Ablativeநூலிலிருந்து
nūliliruntu
நூல்களிலிருந்து
nūlkaḷiliruntu

Derived terms

  • உரைநூல் (urainūl)
  • நூற்பா (nūṟpā)
  • நூற்பாலை (nūṟpālai)
  • நூற்பு (nūṟpu)
  • நூலகம் (nūlakam)
  • நூலகர் (nūlakar)
  • நூலறிவு (nūlaṟivu)
  • நூலாசிரியர் (nūlāciriyar)
  • நூல் நிலையம் (nūl nilaiyam)
  • பட்டுநூல் (paṭṭunūl)
  • பாடநூல் (pāṭanūl)
  • முதல்நூல் (mutalnūl)
  • முதல்நூல் (mutalnūl)
  • வழிநூல் (vaḻinūl)
  • வேதநூல் (vētanūl)

See also

  • புத்தகம் (puttakam)

References

  • University of Madras (1924–1936), நூல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • Johann Philipp Fabricius (1972), நூல்”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
随便看

 

国际大辞典收录了7408809条英语、德语、日语等多语种在线翻译词条,基本涵盖了全部常用单词及词组的翻译及用法,是外语学习的有利工具。

 

Copyright © 2004-2023 idict.net All Rights Reserved
京ICP备2021023879号 更新时间:2024/11/5 20:37:36