请输入您要查询的单词:

 

单词 நடை
释义

நடை

Tamil

Etymology

From நட (naṭa) + -ஐ (-ai). Cognate with Telugu నడ (naḍa), Kannada ನಡೆ (naḍe), Malayalam നട (naṭa).

Pronunciation

  • IPA(key): /n̪aɖaɪ̯/, [n̪ɐɖɐɪ̯]
  • (file)

Noun

நடை (naṭai)

  1. walk, walking
  2. way, path, route, road
  3. conduct, behavior, career
  4. custom, usage
  5. foot
  6. dance
  7. daily worship in a temple

Derived terms

  • நடைகாயம் (naṭaikāyam)
  • நடைகாவற்காரன் (naṭaikāvaṟkāraṉ)
  • நடைகிணறு (naṭaikiṇaṟu)
  • நடைகூடம் (naṭaikūṭam)
  • நடைகூலி (naṭaikūli)
  • நடைக்காற்று (naṭaikkāṟṟu)
  • நடைக்குநடை (naṭaikkunaṭai)
  • நடைக்கூடம் (naṭaikkūṭam)
  • நடைசாரி (naṭaicāri)
  • நடைசாரிமேளம் (naṭaicārimēḷam)
  • நடைச்சலங்கு (naṭaiccalaṅku)
  • நடைச்சாவடி (naṭaiccāvaṭi)
  • நடைத்திண்ணை (naṭaittiṇṇai)
  • நடைத்தேர் (naṭaittēr)
  • நடைநீர் (naṭainīr)
  • நடைபடி (naṭaipaṭi)
  • நடைபரி (naṭaipari)
  • நடைபழகு (naṭaipaḻaku)
  • நடைபாதை (naṭaipātai)
  • நடைபாவாடை (naṭaipāvāṭai)
  • நடைபாவி (naṭaipāvi)
  • நடைப்படம் (naṭaippaṭam)
  • நடைப்பந்தல் (naṭaippantal)
  • நடைப்பரிகாரம் (naṭaipparikāram)
  • நடைப்பிணம் (naṭaippiṇam)
  • நடைப்பெருவாயில் (naṭaipperuvāyil)
  • நடைப்பொன் (naṭaippoṉ)
  • நடைமனை (naṭaimaṉai)
  • நடைமருந்து (naṭaimaruntu)
  • நடைமலை (naṭaimalai)
  • நடைமாடு (naṭaimāṭu)
  • நடைமுதல் (naṭaimutal)
  • நடையன் (naṭaiyaṉ)
  • நடையறி (naṭaiyaṟi)
  • நடையாடு (naṭaiyāṭu)
  • நடையாட்டம் (naṭaiyāṭṭam)
  • நடையில்விடு (naṭaiyilviṭu)
  • நடையுடைபாவனை (naṭaiyuṭaipāvaṉai)
  • நடையுடையோன் (naṭaiyuṭaiyōṉ)
  • நடையொத்து (naṭaiyottu)
  • நடைவண்டி (naṭaivaṇṭi)
  • நடைவரம்பு (naṭaivarampu)
  • நடைவழி (naṭaivaḻi)
  • நடைவாவி (naṭaivāvi)
  • நடைவிளக்கெரி (naṭaiviḷakkeri)
  • நடைவெள்ளம் (naṭaiveḷḷam)

References

  • University of Madras (1924–1936), நடை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
随便看

 

国际大辞典收录了7408809条英语、德语、日语等多语种在线翻译词条,基本涵盖了全部常用单词及词组的翻译及用法,是外语学习的有利工具。

 

Copyright © 2004-2023 idict.net All Rights Reserved
京ICP备2021023879号 更新时间:2024/8/1 22:15:31