கண்டி
Tamil
Etymology
From Sanskrit खण्ड् (khaṇḍ)
Pronunciation
- IPA(key): /kaɳɖi/, [kɐɳɖi]
Verb
கண்டி • (kaṇṭi)
- to chide, reprimand
Conjugation
Conjugation of கண்டி (kaṇṭi)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | கண்டிக்கிறேன் kaṇṭikkiṟēṉ | கண்டிக்கிறாய் kaṇṭikkiṟāy | கண்டிக்கிறான் kaṇṭikkiṟāṉ | கண்டிக்கிறாள் kaṇṭikkiṟāḷ | கண்டிக்கிறார் kaṇṭikkiṟār | கண்டிக்கிறது kaṇṭikkiṟatu | |
past | கண்டித்தேன் kaṇṭittēṉ | கண்டித்தாய் kaṇṭittāy | கண்டித்தான் kaṇṭittāṉ | கண்டித்தாள் kaṇṭittāḷ | கண்டித்தார் kaṇṭittār | கண்டித்தது kaṇṭittatu | |
future | கண்டிப்பேன் kaṇṭippēṉ | கண்டிப்பாய் kaṇṭippāy | கண்டிப்பான் kaṇṭippāṉ | கண்டிப்பாள் kaṇṭippāḷ | கண்டிப்பார் kaṇṭippār | கண்டிக்கும் kaṇṭikkum | |
future negative | கண்டிக்கமாட்டேன் kaṇṭikkamāṭṭēṉ | கண்டிக்கமாட்டாய் kaṇṭikkamāṭṭāy | கண்டிக்கமாட்டான் kaṇṭikkamāṭṭāṉ | கண்டிக்கமாட்டாள் kaṇṭikkamāṭṭāḷ | கண்டிக்கமாட்டார் kaṇṭikkamāṭṭār | கண்டிக்காது kaṇṭikkātu | |
negative | கண்டிக்கவில்லை kaṇṭikkavillai | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) | third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) | நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | கண்டிக்கிறோம் kaṇṭikkiṟōm | கண்டிக்கிறீர்கள் kaṇṭikkiṟīrkaḷ | கண்டிக்கிறார்கள் kaṇṭikkiṟārkaḷ | கண்டிக்கின்றன kaṇṭikkiṉṟaṉa | |||
past | கண்டித்தோம் kaṇṭittōm | கண்டித்தீர்கள் kaṇṭittīrkaḷ | கண்டித்தார்கள் kaṇṭittārkaḷ | கண்டித்தன kaṇṭittaṉa | |||
future | கண்டிப்போம் kaṇṭippōm | கண்டிப்பீர்கள் kaṇṭippīrkaḷ | கண்டிப்பார்கள் kaṇṭippārkaḷ | கண்டிப்பன kaṇṭippaṉa | |||
future negative | கண்டிக்கமாட்டோம் kaṇṭikkamāṭṭōm | கண்டிக்கமாட்டீர்கள் kaṇṭikkamāṭṭīrkaḷ | கண்டிக்கமாட்டார்கள் kaṇṭikkamāṭṭārkaḷ | கண்டிக்கா kaṇṭikkā | |||
negative | கண்டிக்கவில்லை kaṇṭikkavillai | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
கண்டி kaṇṭi | கண்டியுங்கள் kaṇṭiyuṅkaḷ | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
கண்டிக்காதே kaṇṭikkātē | கண்டிக்காதீர்கள் kaṇṭikkātīrkaḷ | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of கண்டித்துவிடு (kaṇṭittuviṭu) | past of கண்டித்துவிட்டிரு (kaṇṭittuviṭṭiru) | future of கண்டித்துவிடு (kaṇṭittuviṭu) | |||||
progressive | கண்டித்துக்கொண்டிரு kaṇṭittukkoṇṭiru | ||||||
effective | கண்டிக்கப்படு kaṇṭikkappaṭu | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | கண்டிக்க kaṇṭikka | கண்டிக்காமல் இருக்க kaṇṭikkāmal irukka | |||||
potential | கண்டிக்கலாம் kaṇṭikkalām | கண்டிக்காமல் இருக்கலாம் kaṇṭikkāmal irukkalām | |||||
cohortative | கண்டிக்கட்டும் kaṇṭikkaṭṭum | கண்டிக்காமல் இருக்கட்டும் kaṇṭikkāmal irukkaṭṭum | |||||
casual conditional | கண்டிப்பதால் kaṇṭippatāl | கண்டிக்காத்தால் kaṇṭikkāttāl | |||||
conditional | கண்டித்தால் kaṇṭittāl | கண்டிக்காவிட்டால் kaṇṭikkāviṭṭāl | |||||
adverbial participle | கண்டித்து kaṇṭittu | கண்டிக்காமல் kaṇṭikkāmal | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
கண்டிக்கிற kaṇṭikkiṟa | கண்டித்த kaṇṭitta | கண்டிக்கும் kaṇṭikkum | கண்டிக்காத kaṇṭikkāta | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | கண்டிக்கிறவன் kaṇṭikkiṟavaṉ | கண்டிக்கிறவள் kaṇṭikkiṟavaḷ | கண்டிக்கிறவர் kaṇṭikkiṟavar | கண்டிக்கிறது kaṇṭikkiṟatu | கண்டிக்கிறவர்கள் kaṇṭikkiṟavarkaḷ | கண்டிக்கிறவை kaṇṭikkiṟavai | |
past | கண்டித்தவன் kaṇṭittavaṉ | கண்டித்தவள் kaṇṭittavaḷ | கண்டித்தவர் kaṇṭittavar | கண்டித்தது kaṇṭittatu | கண்டித்தவர்கள் kaṇṭittavarkaḷ | கண்டித்தவை kaṇṭittavai | |
future | கண்டிப்பவன் kaṇṭippavaṉ | கண்டிப்பவள் kaṇṭippavaḷ | கண்டிப்பவர் kaṇṭippavar | கண்டிப்பது kaṇṭippatu | கண்டிப்பவர்கள் kaṇṭippavarkaḷ | கண்டிப்பவை kaṇṭippavai | |
negative | கண்டிக்காதவன் kaṇṭikkātavaṉ | கண்டிக்காதவள் kaṇṭikkātavaḷ | கண்டிக்காதவர் kaṇṭikkātavar | கண்டிக்காதது kaṇṭikkātatu | கண்டிக்காதவர்கள் kaṇṭikkātavarkaḷ | கண்டிக்காதவை kaṇṭikkātavai | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
கண்டிப்பது kaṇṭippatu | கண்டித்தல் kaṇṭittal | கண்டிக்கல் kaṇṭikkal |