உதள்
Tamil
மயிலை (mayilai) | ஏற்றியல் (ēṟṟiyal) | |
Tamil Wikipedia has an article about உதள். |
Etymology
Probably related to உதை (utai, “kick”). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
- IPA(key): /ʔud̪aɭ/, [ʔʊd̪əɭ]
Noun
உதள் • (utaḷ)
- (astrology) the Zodiac sign Aries
- Synonyms: மேஷம் (mēṣam), ஆடு (āṭu), கொறி (koṟi), கொண்டல் (koṇṭal), மறி (maṟi), தகர் (takar)
- a male goat; ram
- உதளு மப்பரும்(தொல். பொ. 602)
- utaḷu mapparum
- (please add an English translation of this usage example)
See also
Zodiac signs in Tamil (layout · text) | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
உதள் (utaḷ), மேஷம் (mēṣam) ♈︎ | ஏற்றியல் (ēṟṟiyal), ரிஷபம் (riṣapam) ♉︎ | ஆடவை (āṭavai), மிதுனம் (mituṉam) ♊︎ | நள்ளி (naḷḷi), கடகம் (kaṭakam) ♋︎ | ||||||||
மடங்கல் (maṭaṅkal), சிம்மம் (cimmam) ♌︎ | ஆயிழை (āyiḻai), கன்னி (kaṉṉi) ♍︎ | நிறுப்பான் (niṟuppāṉ), துலாம் (tulām) ♎︎ | நளி (naḷi), விருச்சிகம் (viruccikam) ♏︎ | ||||||||
கொடுமரம் (koṭumaram), தனுசு (taṉucu) ♐︎ | சுறவம் (cuṟavam), மகரம் (makaram) ♑︎ | குடங்கர் (kuṭaṅkar), கும்பம் (kumpam) ♒︎ | மயிலை (mayilai), மீனம் (mīṉam) ♓︎ |
References
- University of Madras (1924–1936), “உதள்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press